ЦИК показа днес бюлетините, с които ще се гласува. Росица Матева

...
ЦИК показа днес бюлетините, с които ще се гласува. Росица Матева
Коментари Харесай

ЦИК показа бюлетината свитък

ЦИК показа през днешния ден бюлетините, с които ще се гласоподава. Росица Матева и Цветозар Томов разгънаха позабравения свитък, с който ще се гласоподава хартиено, откакто този метод на практикуване на избор бе върнат за 2 октомври. Хартиените бюлетини са два типа - за страната и отвън страната, като при вторите липсват преференции.

Електронната бюлетина пък ще е на две страници. На първата страница ще има 15 позиции, а на втората страница са ситуирани останалите. Ще се употребяват машините, с които се гласоподава и на предходните избори.

6631 са кандидатурите. " Имаше 9 претенденти, регистрирани в 3 региона и заличихме регистрацията в последния регион. Заличени са регистрациите на 7 претенденти с двойно поданство ", заяви Матева.

Междувременно стана ясно, че през днешния ден Външното ни министерство би трябвало да получи от ЦИК бюлетините, изборните бумаги и материали, както и машините за гласоподаване, най-малко 20 дни преди изборите, с цел да може да ги разпрати по секциите в чужбина. Толкова е минималното софтуерно време, с цел да може да се подсигурява сигурното и навременно изпращане на всичко належащо, с цел да се организира вотът на 2 октомври. Това показаха представители на дипломатическата работа на брифинг тази заран, отдаден на организацията на изборите.

От Министерство на външните работи предвиждат, че ще им се наложи да изпратят към 700 хиляди бюлетини и изборни бумаги, както и сред 525 и 540 машини. Дипломатите подчертаха, че тази работа става все по-трудна – към този момент на всеки избор им се постанова да обслужват сред 720 и 800 изборни секции в чужбина; тази година те ще бъдат към 740; броя на устройствата, които би трябвало да изпратят за 2 октомври, е повишена с над 100 спрямо вота през ноември м.г. А към момента ЦИК не е определила даже реда и метода, по който ще се прави техническото обслужване на машините отвън страната.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР